Nyheter från Näringslivskontoret

Näringslivskontoret ingår i ett flertal nationella, regionala och lokala nätverk, och vi är länken mellan kommunens privata och offentliga verksamheter. Genom våra nyheter strävar vi efter att förmedla det mest aktuella och viktigaste till dig som är företagare i Ånge kommun.

Corona-viruset:
Information till företagare och arbetsgivare

Sidan uppdateras kontinuerligt.

Ånge kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Dessa ändras kontinuerligt och det är viktigt att du följer aktuell och bekräftad information från myndigheterna. Ånge kommun gick den 11 mars upp i stabsläge, vilket innebär att vi har en högre beredskap än normalt. Det gäller självklart även för oss på näringslivskontoret.

Det är viktigt att du tar ansvar

Du som har symptom som kan tyda på att du har blivit smittad av det nya Corona-viruset ska avstå alla former av sociala kontakter. Det innebär att du kan smitta andra människor och därför ska stanna hemma. Du som är arbetsgivare har även ett särkilt viktigt ansvar för att hålla dina medarbetare uppdaterade med aktuell och bekräftad information och införa relevanta riktlinjer och rekommendationer på arbetsplatsen.

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Sammankomster och evenemang
Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare är på grund av smittrisken förbjudna i Sverige. Det innebär att polisen har möjlighet att ingripa och upplösa en sådan sammankomst och att den som anordnar tillställningen kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. På folkhälsomyndighetens hemsida finns information om hur en riskbedömning bör gå till, samt ett verktyg för att ta ställning till om man ska ställa in eller skjuta upp evenemanget eller sammankomsten.

Restauranger, krogar och caféer
Nya regler innebär att trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar inte får förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

De nya reglerna innebär att livsmedelsföretagare åläggs ett stort ansvar för sina kunder. Våra livsmedelsinspektörer finns tillgängliga och hjälper till med råd och instruktioner om hur restauranger, krogar och caféer kan bedriva sin verksamhet.

Råd till verksamheter
Utöver Folkhälsomyndighetens allmänna råd som är allas ansvar att följa för att förhindra smittspridning finns nu också ett antal råd till verksamheter:

  • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.
  • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och liknande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
  • I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.
  • Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor.
  • Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.

Mer informationlänk till annan webbplats

Näringslivsakuten

Vi på näringslivskontoret i Ånge finns tillgängliga för dig! Vi ser till att lotsa dig rätt i snåret av information, och ingen fråga är för liten eller för stor. Bland annat erbjuder vi tillsammans med BizMaker upp till fem timmar kostnadsfri företagsrådgivning. Du kan självklart känna dig trygg med att kontakta oss, vi har tystnadsplikt och håller hög sekretess. Läs mer om vilka åtgärder Ånge kommun vidtagit för att stötta och förenkla för företagen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Namn

Namn

e-post

 

Nyhetsarkiv