Smart snöröjning

Genom deltagande i IoTXchange och dess nätverkande kom Ånge kommun in i ett projekt för smartare snöröjning. Med hjälp av sensorteknik ska data samlas in och möjliggöra bättre planering av snöröjning.

Smartare snöröjning med sensorteknik i Ånge kommun

Ånge kommun har som många andra norrländska kommuner ett återkommande problem varje år med stora mängder snö och halka. Totalt för alla Sveriges kommuner landar kostnaderna för snöröjning på cirka 1,5 miljarder kronor per år.

För kommunernas vägavdelningar kan snöröjning och halkbekämpning vara både kostsam och svår att planera. Planeringen genomförs utifrån enskilda individers erfarenhet och genom fysisk närvaro över ett område. Detta gör processen sårbar och svår att optimera.

Ånge kommun och IoTXchange

Ånges deltagande i EU-projektet IoTXchange har bestått av gränsöverskridande samarbeten och nätverkande på både europeisk och lokal nivå. Ånge kommun höll sitt första lokala IoTXchange-gruppmöte i september 2020 Länk till annan webbplats.. På mötet deltog deltagare med varierande roller från olika företag och verksamheter i Västernorrland.

Under detta möte kom professor Mattias O'Nils, chef för STC forskningscentrum vid Mittuniversitetet, med förslaget att skicka in en ansökan till projekt Smart snöröjning. En ansökan skickades in till Vinnova, som är finansiär av projekt Smart snöröjning, och Ånge kommun antogs som deltagande partner.

Projektet bygger vidare på forskning vid Mittuniversitetet där man tagit fram lösningar som med hjälp av sensorteknik, AI och laserteknik kan samla, analysera och visualisera information om bland annat snödjup och vägunderlag. Detta möjliggör i sin tur bättre planering, nya analysmetoder och verksamhetsutveckling av snöröjning i kommunerna.

Unik sensorteknik

Ånge och Örnsköldsviks kommun är båda projektpartners och ska visa vägen för hur man på ett smart sätt kan planera snöröjningen. Under vintern genomfördes en första pilot med snödjupssensorer i respektive kommun. Kommunerna, som är olika stora både till yta och befolkningsmängd, utgör en så kallad testbädd där de olika tekniska lösningarna ska testas för att utveckla en skalbar tjänst. I projektet är Ånges primära fokus att testa automatisk utkallning av resurser för snöröjning, men kommer även som Örnsköldsvik att testa snödjupsfunktionen.

Två personer i en skylift vid en lyktstolpe som monterar en sensor.

Snödjupssensor monteras upp på en lyktstolpe i kommunen.

När projektet startade klev Starbit in som projektpartner med målet att vidareutveckla snödjupssensorn för en kommersiell marknad.

Ånge var den första kommunen i världen med den här typen av snödjupssensorer och lösningen har väckt stort intresse hos andra kommuner och företag.

– Michael Jakobsson, Starbit

Sensorerna som används i projektet mäter snödjup och väderförhållanden. De är designade för utomhusbruk och kan monteras på stolpar eller plana, vertikala ytor. Sensorerna är helt trådlösa och kommunicerar via LoRaWAN (Long Range Wide-area network, ett telekommunikationsprotokoll för låghastighetskommunikation) eller LTE (Long-Term Evolution, en standard för trådlös bredbandskommunikation för mobila enheter och dataterminaler).

Totalt finns det fem sensorer monterade i Ånge kommun: tre i Ånge, en i Fränsta och en i Alby. I Ånge är två av sensorerna monterade på vardera berg – en i västra och en i östra delen av byn. En tredje sensor har placerats i en lägre position, vilket möjliggör en större variation i den insamlade datan.

Sensorerna kan ses som en hållbar lösning på fler än ett sätt. Om man ser till hållbarhet ur ett arbetsmiljömässigt perspektiv underlättar sensorerna för de som behöver åka ut och snöröja på kvällar och nätter. Miljömässigt drar man ner på bensin och energi som skulle krävas för att åka ut och kolla snödjupen manuellt.

Ytterligare möjligheter

Blickar man framåt kommer det att vara möjligt att placera en sensor i varje kvarter i en kommun, för att enkelt kunna mäta snödjupet på gatorna. Detta kommer att göra vardagen och rutinerna enklare och bättre för både medborgare och företag som sköter snöröjningen. Det kan också vara möjligt att ha sensorer utanför platser som besöks ofta i kommunen, som skolor, butiker och vårdcentraler.

En annan möjlighet kan vara att visuellt visa upp insamlad data på kommunens hemsida eller via en app. På så vis kan invånarna se data presenteras på ett smart, visuellt sätt i realtid. Det skulle i sin tur kunna underlätta vardagsplaneringen. Det gäller även för företagen som sköter snöröjningen.

Håkan Lundin har varit med i projektet från start. Han är mycket positiv till sensorerna och vad den nya tekniken kan komma att resultera i.

Det är en intressant utveckling med dessa snösensorer och det blir spännande att se hur vi genom att få en mer planerad snöröjning, det vill säga röja vid rätt tillfälle, kanske kan spara lite pengar.

– Håkan Lundin, Gatuansvarig, Ånge kommun

Om projektet

Bron Innovation, projektledare för Smart snöröjning, beskriver på sin hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att de förväntar sig att projektet ska resultera i smarta IoT-lösningar som stödjer utveckling av snöröjning och analysbaserade modeller för verksamhetsutveckling av snöröjning som möjliggör optimering och effektivare metoder.

Effekter av projektet är också ökad kompetens hos företag och offentlig sektor, nya IoT-baserade produkter, nya datadrivna processer och ökad förmåga till samverkan och samhandling mellan akademi, privata företag och offentliga aktörer.

Projektgruppen består av Bron Innovation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., STC - Mittuniversitetet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., RISE Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Pro & Pro Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Örnsköldsviks kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Ånge kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Servanet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Övik Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Starbit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Portal + Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Projektet genomförs inom det strategiska innovationsprogrammet för sakernas internet – IoT Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en gemensam satsning av Vinnova Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Formas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Energimyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Projekt Smart snöröjning pågår till våren 2023.

Om snödjupssensorn

SDM-LW är en sensor för att mäta snödjup och väderförhållanden. Den är designad för utomhusbruk och montering på stolpar eller plana vertikala ytor.

SDM-LW är helt trådlös och kommunicerar via LoRa WAN eller LTE. Snödjupet mäts optiskt på avstånd upp till 50 meter

Exempel på tillämpningar

  • Automatisk utkallning av resurser för snöröjning
  • Beräkning av snöbelastning på fastighetstak
  • Insamling av väderdata
  • Mätning av snödjup i spår och skidbackar
  • Områdesvisualisering av väderförhållanden

Funktioner

  • LoRaWAN (LTE som tillval)
  • Snödjupssensor
  • Temperaturmätning ( -40 ̊ till +85 ̊ )
  • Luftfuktighetsmätning ( 0 till 100% )
  • Lufttrycksmätning ( 300 till 1100 hPa )
  • Autokalibrering
Snödjupssensor

Foto: Starbit