Händer som håller i ett metallverktyg. Inslagen text: Nu kan elintensiva företag söka elkostnadsstöd. Energimyndighetens logotyp.


Ansök om elkostnadsstöd senast 17 april

Elkostnadsstödet ska gå till företag som använder mycket el i sina processer och har drabbats hårt av höga elpriser under hösten och vintern 2022. Använd Energimyndighetens beräkningsverktyg för att få en indikation på om ditt företag omfattas av stödet eller inte, och ansök senast den 17 april 2023. Till Energimyndigheten >> Länk till annan webbplats.

Elkostnadsstödet riktar sig till elintensiva företag i hela Sverige. Med elintensivt företag avses ett företag som hade en elanvändning på minst 0,015 kWh per omsatt krona under 2021 (exklusive uppvärmning). De som uppfyller kriterierna kan få del av elkostnadsstöd för perioden oktober till december 2022.

Elintensiva företag får stöd för den del av elkostnaderna under stödperioden (oktober-december 2022) som överstiger en och en halv gånger företagets genomsnittspris under 2021. För att stödet ska betalas ut ska företagets beräknade stöd uppgå till minst 50 000 kronor. Företaget ska också ha genomfört eller planerat att genomföra åtgärder för att energieffektivisera under de senaste 3 åren eller har för avsikt att vidta energieffektiviseringsåtgärder under det innevarande året.

Om du behöver stöd och råd om energieffektivisering kan du kontakta kommunens energi- och klimatrådgivning. Rådgivningen är kostnadsfri och vänder sig till hushåll, föreningar, organisationer samt små- och medelstora företag. Rådgivningen är kostnadsfri och opartisk.

Läs mer och ansök om elkostnadsstöd hos Energimyndigheten >> Länk till annan webbplats.
Läs mer om energi- och klimatrådgivningen i Ånge >>