Julstämning i Munkbysjön och viktiga samtal om nära vård

I mitten av december genomfördes årets sista dialog-och-pirog-träff tillsammans med 30-talet engagerade invånare i Munkbysjön och representanter från Ånge kommun, Region Västernorrland och Fränsta Vårdcentral. Fokus under kvällen kom att handla om bland annat betydelsen av tillförlitlig internetuppkoppling, närhet till sociala och fysiska aktiviteter samt samverkan med föreningslivet.

- Det är verkligen stimulerande att få möta så många medborgare i deras hembygd och ta del alla kloka tankar, idéer och insikter. Vi har så mycket att vinna på att ta vara på den samlade kraften i byar och föreningsliv och tillsammans dela på ansvaret för en fungerande välfärd, säger Jennie Näslund, samordnare Nära vård, Ånge kommun.

Likt tidigare genomförda medborgardialoger berörde även denna kväll tankar kring kollektivtrafik, närhet till vårdcentral och servicefunktioner, samverkan mellan kommun och region samt vikten av tydlig information. En fråga som dock hamnade i nytt ljus handlade om seniorboenden – och det faktum att vissa inte alltid vill bo kvar på landsbygden.

- Vi måste på ett bra sätt kunna möta upp de medborgare som känner att de är redo att flytta närmare kommunkärnan för att lättare kunna ta del sociala aktiviteter, nöjen och tillgänglig service. Tillsammans behöver vi fundera på hur vi skapar en attraktiv boendemiljö som både bidrar till aktivitet och självständighet men också är trygg att bo kvar i när behovet av stöd ökar, säger Katarina Persson, socialtjänstchef, Ånge kommun.

Flera av medborgardialogerna har pekat på behovet av tillgänglig vård och fungerande kollektivtrafik, speciellt då många har långa avstånd till hälsocentral och sjukhus. I syfte att bidra med inspiration på temat så anordnas därför ett kommande studiebesök för att titta Timrå kommuns och vårdcentralen Premicares satsning på ”Proaktiv Digifysisk Seniorvård”, där en hälsobuss åker hem till patienter för att utföra kliniska bedömningar.

- I projektet används teknisk utrustning på ett smart sätt som exempelvis gör det möjligt att utföra bedömningar på distans utifrån de vitala värden som samlas in på plats hos patienten. Det är viktigt att visa våra medborgare och personal vilka möjligheter som finns, dels för att bidra till förståelse men också för att öppna upp för nya tankar om hur hälso- och sjukvård kan bedrivas, säger Pär Näslund, digitaliseringsansvarig för socialtjänsten, Ånge kommun

- Vi har även dialog med projektledarna för satsningen mellan Ånge kommun och Din tur om hur kollektivtrafiken på landsbygden kan utvecklas och är rörande överens om att deltagarna från medborgardialogerna ska involveras, säger Jennie Näslund.


Medverkade under medborgardialogen gjorde Erik Lövgren, kommunstyrelsens ordförande i Ånge kommun, Elina Backlund Arab, vice ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden, Birgitta Sjögren, ordförande socialnämnden i Ånge Kommun, Katarina Persson, socialchef, Ånge kommun, Pär Näslund, digitaliseringsansvarig för socialtjänsten, Mats Gustafson, näringslivschef Ånge kommun samt verksamhetsrepresentanter från Fränsta Vårdcentral.