Nu är det möjligt för företagare att söka omsättningsstöd igen

Omsättningsstödet riktar sig till enskilda näringsidkare vars omsättning påverkats negativt på grund av coronapandemin. Länsstyrelsen handlägger stödet men ansökan görs via Boverket. Nu är det möjligt att söka omsättningsstöd för nästa omgång, augusti 2020 till och med februari 2021. Sista ansökningsdag är 30 april 2020.

Det här är en information från Länsstyrelsen i Västernorrland. Läs hela nyhetsbrevet >> Länk till annan webbplats.

Första omgången av omsättningsstödet är nu avslutad och totalt har 298 ansökningar beviljats i Västernorrland och Jämtland. 88% av alla ansökningar som kommit in från dessa län har beviljats. Hittills har 22 390 575 kr betalats ut.

- Vi har fått många frågor om när förlängningen av stödet beslutas så det känns bra att vi kan svara att det nu går att söka igen, berättar Ann-Charlotte Larsson, samordnare på Länsstyrelsen Västernorrland.

De underlag som efterfrågas i ansökan är bland annat resultatrapporter uppdelat för varje sökt stödperiod 2020 och för referensperioderna 2019. Länsstyrelsen prioriterar att hjälpa sökande genom ansökningsprocessen. Den personliga servicen är något som flera sökanden har märkt av och upplever som positiv.

- Är du som sökande osäker på vad du ska skicka in, som visar företagets omsättning, så ring, vi hjälper gärna till, säger Ann-Charlotte Larsson.

- Boverkets formulär gick lätt och snabbt att fylla i. Jag fick även god information via mail från Länsstyrelsen angående vad som förväntades bifogas och vilka verifikationer jag kunde använda mig av, berättar bergsguiden Eva Eskilsson som jobbar med resor till bland annat Alperna och Norge, och vars verksamhet stått mer eller mindre still sedan i mars förra året.

Från och med andra mars 2021 är det möjligt att söka omsättningsstödet igen, ett tips från tidigare sökanden är att sätta sig in i villkoren först.

- Det borde vara relativt enkelt för de flesta enskilda näringsidkare att göra en snabb kalkyl och se om de är berättigade till stöd. Är du det så lägg ner det jobb som krävs för att beskriva din ekonomiska situation så tydligt du kan och fyll i ansökan. Jag kommer troligtvis att komma in med en ansökan för nästa period också, berättar Eva Eskilsson.

Viktigt: Om du har fått eller sökt a-kassa under någon av de perioder du söker stöd för, tänk på att företaget måste vara aktivit (ha godkänd F-skatt) när du skickar in din ansökan.

Även Anna Thörn, som driver restaurangen Flottaren, rekommenderar andra att söka nu när möjligheten finns.

- Det här stödet hjälper jättemycket! Nu kan jag börja planera för en öppning. Jag har varor som gått ut i datum, nu kan jag köpa in nytt, säger Anna som hoppas kunna öppna restaurangen igen när fler har vaccinerats.

Mer om omsättningsstödet >> Länk till annan webbplats.
Till ansökan hos Boverket >> Länk till annan webbplats.