Karin Lundberg, rektor för vuxenutbildningen och chef för lärcentrum. (Bilden är ett fotomontage) Foto: Maja Öberg och Adobe Stock

Glädjande besked för Ånge kommun – yrkesutbildning inom vätgas startar i höst

Nu är det klart att Ånge kommun får en ny yrkesutbildning.

Tillsammans med Lapplands lärcenter kommer lärcentrum i Ånge från och med i höst att kunna utbilda processtekniker med vätgaskompetens.

- Ett nära samarbete mellan kommuner och näringsliv har burit frukt. Långa geografiska avstånd till trots har denna utbildning utformats tillsammans och så kommer den också att bedrivas. Det känns tryggt att vi på Ånges Lärcentrum står väl förberedda med personal och modern teknik när nu ännu en utbildning hamnar under vårt tak, säger Karin Lundberg, rektor för vuxenutbildningen och chef för lärcentrum.

Utbildningen - som tagits fram av Lapplands lärcentra i tätt samarbete med 14 företag - kommer att starta under hösten 2024.
Specialkemiföretaget Nouryon är ett av företagen som har bidragit till utformningen av utbildningen. Peter Nilsson är sitechef på fabrikerna i Alby i Ånge kommun. De två fabrikerna tillverkar väteperoxid och natriumklorat som används för att bleka pappersmassa samt kaliumklorat till tändsticksindustrin.

- Vi har ett antal pensioneringar varje år de kommande åren. Att den här utbildningen nu är beviljad ser vi som nödvändigt, då vi kommer behöva fylla på med några nya medarbetare med den här kompetensen varje år, säger Peter Nilsson.

Nouryon är ett globalt företag med gamla anor. I verksamheten i Alby är vätgas en biprodukt.
- Vår produktionsprocess för tillverkning av klorater är en elektrolytisk process, och vid elektrolysen får man ut vätgas som biprodukt. Vi tar vara på vätgasen för att använda som råvara i vår väteperoxidproduktion.

I samma område i Alby planerar företaget RES Renewable Norden en ny vätgasanläggning. Peter Nilsson på Nouryon hoppas på synergieffekter.
- Det är väldigt intressant med de nya etableringarna. Vi pratar med varandra och hoppas kunna dela resurser inom till exempel underhåll.

Peter Nilsson ser fram emot att ta emot studeranden från den 1,5 år långa utbildningen, som har långa praktikperioder, eller lärande i arbete (LIA) som det heter på YH-språk.
- En styrka med YH-utbildningen är att de studerande får komma ut i arbetslivet under en längre period. Det ger en chans för både de och oss att knyta kontakter inför kommande rekryteringar.

Från RES Renewable Norden ser man också väldigt positivt på att utbildningen nu kommer att ges i Ånge.
- Vi är mycket glada över beskedet kring vätgasutbildningen. Vi utvecklar nu två stora anläggningar för grön vätgas i Ånge och såväl vi som andra i Sverige kommer inom snar framtid ha ett behov av rätt kompetens. Det är helt rätt satsning och helt rätt tid. Vi behöver göra sådana här gemensamma kraftsamlingar för att säkra en hållbar omställning inom industrin med rätt teknisk kunskap, säger Alexandra Angelbratt, Head of hydrogen på RES.

Även Permascand, som är ett av dem ledande företagen inom utveckling och tillverkning av högeffektiva elektroder för grön vätgasframställan, ser positivt på yrkesutbildning och Ånge Kommuns engagemang för grön miljöomställning.
- Den här utbildningen är viktig med tanke på kompetensförsörjningen och de stora satsningarna inom vätgas som görs i kommunen nu och under kommande åren. Vi kommer att kunna vara konkurrenskraftiga, säger Lena Oskarsson Engberg, HR Chef Permascand AB.

För Ånge kommun blir utbildningen ett stort lyft och en viktig samverkan med näringslivet.
- Jag vill verkligen lyfta det fina samarbetet vi har mellan kommunen och de lokala företagen, som tagit oss dit vi är nu med ännu en superintressant yrkesutbildning. Fantastiskt roligt att vi kan jobba så nära företagen, säger Eva-Lena Årmyr, biträdande skolchef i Ånge kommun.