Naturum Ånge

Naturskola vid Naturum Ånge

Naturum inomhus

Naturum Ånge och turistbyrå är en plats där du möter naturen inomhus. Vi har utställningar, liten butik och här hittar du även Ånge kommuns turistinformation.

Naturum är ett museum om natur och kultur i trakten som även ordnar guidade turer i naturen. Turistbyrån förmedlar viktig information om evenemang, boende och aktiviteter i Ånge kommun. Det finns en butik med vackert hantverk från orten och vi har flera tillfälliga utställningar.

Utställningar

Vår permanenta utställning innehåller fakta om vår natur och kultur. Du möter de djur och växter som finns i skogarna runt omkring. Du får uppleva gamla tiders fäbodliv och livet i skogen och hur järnvägssamhället i Ånge har sett ut.

Här finns även kommunens turistbyrå samt ett pilgrimscenter med information om den 58 mil långa S:t Olavsleden och historien kring helgonet S:t Olof.

Aktiviteter inomhus

  • Titta på filmer om djur och natur i vårt filmrum där det även finns en pyssel för stora som små.
  • Du kan också testa dina kunskaper med olika quiz.
  • Kolla i vår fina shop! Här finns fina presenter till alla åldrar!

Öppettider

Naturum Ånge & Turistbyrå har öppet varje vecka torsdagar - söndagar kl 12-16.

Under höstlovet (30 okt - 6 nov) har naturum öppet varje dag kl 12-16.

Naturum utomhus

  • Längs vår 1 km långa naturstig kan du svara på tipspromenadsfrågor
  • Vi erbjuder också guidade exkursioner och barnaktiviteter

Höstlovsprogram

Naturum firar i år 25 år och hela höstlovet 30 okt - 7 november har naturum öppet varje dag 12-16. Hela veckan kan du komma och pyssla eller se film i vårt filmrum, gå en tipspromenad eller sitta och läsa någon av våra böcker tillsammans. Vi bjuder på saft och kakor!

Vi har dessutom ytterligare aktiviteter planerade:

lördag 30 oktober Vi bjuder på kolbullar, korv och skattjakt!
Vi bjuder på kolbullar och korv 11-15!
Även en spännande skattjakt för alla barn nere vid stranden!

söndag 31 oktober Spindlar och skattjakt!
Klockan 14-16 kommer Gunilla Norberg och berättar om spindlarnas fascinerande liv och vi letar spindlar runt naturum!

Även en spännande skattjakt för alla barn nere vid stranden!

måndag 1 november Gör eget bihotell och ta simborgarmärke i artkunskap
Gör ett eget bihotell med Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge och få möjlighet att också ta Naturfalken – ett simborgarmärke i artkunskap! Att ta Naturfalken är ett kul sätt för hela familjen att lära sig olika arters namn! Drop-in kl 12-16.

onsdag 3 november Prova-på orientering
Prova på orientering kl 13-15. Lär dig använda kompass och hitta kontroller. Tillsammans med Ånge orienteringsklubb. Samling vid Borgsjö Hembygdsgård.

lördag 6 november Lär dig teckna fåglar

Prova på att teckna fåglar med Biotopias fågeltecknarskola som vi visar i naturums filmrum under konstrundan 6-7 november. Du får testa på olika tekniker och vi har det material du behöver. Det är gratis att delta! Barn, ungdomar och vuxna är lika välkomna.
Drop-in klockan 12-16.

söndag 7 november Lär dig teckna fåglar

Prova på att teckna fåglar med Biotopias fågeltecknarskola som vi visar i naturums filmrum under konstrundan 6-7 november. Du får testa på olika tekniker och vi har det material du behöver. Det är gratis att delta! Barn, ungdomar och vuxna är lika välkomna.
Drop-in klockan 12-16.

Gruppbokningar och skolor

Vi tar gärna emot och guidar grupper och skolklasser!  Ring oss på 0690-205 50 eller mejla naturum@ange.se så bokar vi en tid som passar er! Vi kan även boka en tid som ligger utanför våra ordinarie öppettider.

Vad finns i närområdet?

Precis utanför naturum finns en stor rastplats som flera gånger fått utmärkelsen Västernorrlands bästa rastplats. Här finns badplats, en liten lekplats, restaurang, drivmedelsstation med butik och destinationsladdare för elbil och snabbladdare för Tesla. Precis utanför går S:t Olavsleden Länk till annan webbplats. och det är nära till flera mat- och boendeanläggningar, hembygdsgård, 1700-tals kyrka och mängder av sevärdheter.

Naturum i Sverige

I Sverige finns det 32 naturum. De är öppna för alla och är en möjlighet för alla åldrar att lära sig mer om natur och miljö. I ett naturum får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format det område du befinner dig.

Naturvårdsverket äger rätten till namnet naturum. Naturumen kan förvaltas av länsstyrelser, kommuner eller tillexempel av en stiftelse. Naturum Ånge drivs av Ånge kommun.

I Västernorrland finns det ytterliggare ett naturum i Världsarvet Höga Kusten Länk till annan webbplats.

Hitta fler naturum i Sverige Länk till annan webbplats.!