Musikliv

Rockmusik, identitet och vänskap

Rockbanden har länge varit en del av Ånges identitet, sedan 1950-talet har musiken förenat generationer och olika grupper. Takida och Stiftelsen är två av banden som rönt stora framgångar i Sverige med fina list-, publik- och skivförsäljningsframgångar. Corroded är framgångsrika inom hårdrocken. I Ånge har det alltid funnits en tradition att hjälpa fram varandra, istället för att konkurrera om scenen. För de äldre musikerna är det naturligt att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter till de yngre musikerna.

De etablerade banden lyfter även nyare band i spelsammanhang, som exempelvis när Takida tog med sig bandet Kill! Kill! Pussycat från Ånge som support act under sin senaste turné.

Kontakter och influenser från stora delar av världen präglar musiken och kulturlivet. Rockbanden turnerar både i Sverige, övriga Norden, Europa och USA där de träffar och samarbetar med andra band och musiker.

Vägen in i musiken – Musikskolan och Ålsta

Ånge Musikskola ger stora möjligheter för barn och unga att utveckla sitt musikintresse i unga år. Alla barn från årskurs 3 får chans att delta i musikskolans instrumentalundervisning. Ungefär en tredjedel av eleverna väljer att lära sig spela ett instrument eller ta sånglektioner, vilket är en ovanligt hög andel jämfört med övriga landet. Att spela tillsammans med andra är även en viktig pusselbit och så snart barnen hanterar sitt instrument, så får de möjlighet att spela tillsammans i grupper och ensembler. Att musik främjar allt övrigt lärande är ju som bekant väldokumenterat.

Ålsta Folkhögskola i Fränsta har i över 100 år haft gott renommé, bland annat för sin konstutbildning. Nu står även musik, dans och modedesign för skolans profil. Unga musiker får nu sin utbildning på Ålsta folkhögskola, för att sedan etablera sig runt om i landet.

För några av Ånge Musikskolas elever blir folkhögskolans musiklinje en naturlig fortsättning på musikutövandet, men till Ålsta folkhögskola kommer elever från hela landet.

Bredd på musikstilar – folkmusik och klassiskt

Fler rikskända och internationellt verksamma musiker har sina rötter i Ånges Musikskola.

Ann-Louice Lögdlund startade sin karriär i Ånge musikskola och är sedan många år etablerad operasångerska med framgångar både i Sverige och utomlands. Wermlandsoperan i Karlstad är hennes nuvarande hemvist.

Göran Månsson är flöjtist med blockflöjter, spelpipor och folkmusik som sitt specialområde. Han undervisar vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och hans folkmusik har fått stor internationell uppmärksamhet bland annat i Japan. Han för även traditionen vidare till den yngre generationen genom folkmusiksatsningen Mittfolk för ungdomar i Västernorrland som Göran leder