Kulturliv

Kulturbanken 2.0 – rivningshus blir kulturhus

Det kreativa huset Kulturbanken 2.0 är ett av naven för kulturlivet i Ånge. Kulturbanken 2.0 ligger i ett tidigare rivningshotat lägenhetshus som räddades i sista stund och istället blev ett levande kulturhus där olika band, konstnärer och en kör numera huserar.

Det finns inspelningsstudios, replokaler, ateljéer och prova på rum för blivande musiker i lokalerna. Kulturbanken drivs av föreningen Kulturbanken 2.0 och medlemmarna fortsätter traditionen med att hjälpa varandra framåt.

Kulturnatten

Kulturnatten är kommunens stora evenemang där alla kulturformer får synas under en kväll i slutet av maj varje år.

Musikverk för Ånge

Under 2013 tog länets Scenkonstbolag ett samlat geografiskt grepp i länet och Ånge kommun blev Västernorrlands första vänkommun för Scenkonstbolaget Musik. Det innebar bland annat att tonsättaren Malin Hülphers komponerade musik för Ånge kommun. Vid Kulturnatten 2013 kulminerade samarbetet. En musikvideo med bilder och händelser från kommunen och Malins nykomponerade musik premiärvisades. Musikverket ”Den mångsprakande tiden” framfördes av lokala sångare och musiker tillsammans med Nordiska Kammarorkestern.  Dessutom framfördes några av Ångebandens låtar i specialarrangemang tillsammans med Kammarorkestern.

Teater och bygdespel

Ånge Kabarés sommarteater är ett återkommande sommarevenemang i Ånge. Ofta framförs bygdespel med utgångspunkt i verkliga händelser, som sedan dramatiserats av lokala författare. I bygdespelen deltar alltid barn, unga och vuxna tillsammans och de skildrar livet förr och nu. Framförda med humor och ibland med en underton av allvar.

Spelplatsen är utomhus och varierar beroende på handlingens innehåll. Men publiken är trogen och strömmar till från när och fjärran.

Teaterverkstan är Ånge Kabarés ungdomsverksamhet där unga har möjlighet att spela teater eller hitta andra uppgifter inom teatern, eller andra uttrycksformer. Teaterverkstan samarbetar med kommunens Fält- och stödteam för unga.

Sedan nästan 30 år deltar alla elever i högstadieskolan Minervaskolan i Ånge tätort i Ångespelet. Spelet om Ånges historia, som förändras med tiden och med utvecklingen, är en del av undervisningen. Vartannat år spelas Ångespelet och är en mycket uppskattad och rolig period i Ångeelevernas högstadietid.

Även nationella och internationella kulturevenemang kommer till Ånge.

En aktiv teaterförening, Ånge teaterförening, visar bland annat Riksteaterns utbud och i Folkets hus Ånge direktsänds flera av de stora operaföreställningarna från Metropolitan i New York.