Konst i Ånge

Konst som kulturform har många utövare i kommunen. Här är några smakprover!

Arne Jones

Konstnären Arne Jones var en av de största konstnärerna i Sverige på sin tid och står bakom otaliga offentliga utsmyckningar runtom i landet. Många av dem i södra delarna av Sverige, men också till exempel vid Skönsbergs Folkets hus i Sundsvall och på Sundsvalls sjukhus. Arne Jones föddes i Borgsjö och var elev vid Ålsta folkhögskola 1931-34. Konstsamlingarna finns numera hos Murberget, länsmuseet Västernorrland.

Curt Agge

Curt Agge (1929-2021) var bildkonstnär och boende i Gimåfors i Ånge kommun. Han målade företrädesvis landskap i olja och gouache, en hyllning till naturen. Motiven var ofta hämtade från Stockholms skärgård, och från den svenska och norska fjällvärlden. Ljuset och färgen samspelar i dessa målningar, och bygger upp landskap från Medelpad och Norge. Han var en internationellt erkänd konstnär med ett långt utställningsregister från en stor del av Europa och USA. Hemma i Gimåfors finns också hans skulpturpark.

Åsa Hellhoff

Åsa Hellhoff bor i Ånge och arbetar främst med keramik och glas, men även andra material och bilder. Hon skapar konst, bruksföremål, byggkeramik och kakel för privat och offentlig miljö. Åsa har sin verkstad på Kulturbanken 2.0 i Ånge som är ett kulturhus med olika verksamheter.

Mari Zidén

Mari Zidén är glaskonstnär och arbetar mest med glas i olika former. Till sitt skapande utforskar Mari nya tekniker och intresserar sig särskilt för samspelet mellan ytor och färg. Hon tänker ständigt på ljuset och hur det kommer att reflektera och bryter i hennes levande skulpturer och skålar. Mari Zidén skapar även i silver.

Kicki Jeschke

Kicki Jeschke, är textilkonstnär som framförallt skapar textila applikationer både i monumentala format för offentliga rum och privata hem. Hon har även tecknat för TV, vävt gobelänger, sytt bårtäcken till kyrkor. Hon målar även detaljerade akvarellskisser som hon sedan utgår ifrån när hon skapar sina applikationer. Hennes akvareller är även dessa eftertraktad konst.

Anita Rosvall

Anita Rosvall bor i Ånge och är akvarellkonstnär. Hon arbetar främst med naturen som inspirationskälla där ljuset spelar en viktig roll. Hon har varit med på internationella utställningar i Europa så som Italien, Finland och Polen.

Sinnenas konstpark

Sinnenas konstpark skapades som ett projekt där lokala konstnärer fick möjlighet att ställa ut sina alster.

Denna park är designad av Anette Wolck i temat, våra sinnen-smak, syn, lukt, känsel, hörsel plus ett sinnestillstånd- vansinnet.

"Återbruk" genomsyrar hela idén med parken. Besökare är välkomna att njuta av naturen och konst i en symbios.