Under eMedborgarveckan den 11-17 oktober 2021 sker insatser över hela Sverige för att främja ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet för alla.

På Ånge bibliotek kommer vi att dela ett par digitala arrangemang.

Först ut är ett föredrag om Modulära syntar som du gratis kan se genom att följa länken.

Modulära synthar från början

Måndag 11 oktober kl. 18.00-19.30

Live på Sollefteå biblioteks YouTube-kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Vad är modulära synthar?
  • Hur får jag dem att låta?
  • Är de inte fruktansvärt dyra?

De här frågorna och kanske några andra får du svar på under kvällen. Vi börjar med det mest grundläggande och ser hur långt vi kommer. Du behöver inga förkunskaper utan bara ett intresse av att lära dig mer. Jonas från Biblioteken i Sollefteå hälsar dig välkommen!

Arrangemanget är kostnadsfritt och en del av eMedborgarveckan 2021.

Nästa punkt är en webbsänd föreläsning av Kent Werne torsdag 14 oktober kl. 12.00 – 13.00.

Denna kan man också se hemifrån genom länken. Men vi kommer också att visa den på storbildsteve på Centralbiblioteket i Ånge.

Konspirationsfeber med Kent Werne

Torsdag 14 oktober kl. 12.00-13.00

Live på produktionsbolagets YouTube-kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är coronaviruset ett biovapen? Borde skulden läggas på 5G-tekniken? Blir vi förgiftade av vaccinerna? Var pandemin rentav en gigantisk bluff?

Viruset hade knappt lämnat Wuhan förrän alternativa fakta och konspirationsteorier började spridas i sociala medier. Snart satte teorierna avtryck i verkligheten: mobilmaster stacks i brand, folk vägrade följa restriktionerna, pandemiförnekare protesterade på gatorna, vaccinationsviljan minskade. I USA blev Donald Trump superspridaren av falska påståenden och konspirationsteorier. Och ur skuggorna reste sig hans mest fanatiska anhängare: QAnon.

Varför tror folk på konspirationsteorierna? Hur uppstår de? Vad är det med just kriser som gör att många ramlar ner i kaninhålet? Vilka blir följderna?

Författaren och journalisten Kent Werne föreläser utifrån sin uppmärksammade bok Konspirationsfeber.

Länk till arrangemanget på produktionsbolagets YouTube-kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Arrangemanget är kostnadsfritt och en del av eMedborgarveckan 2021. Arrangör är Sundsvalls stadsbibliotek.

Sist men inte minst vill vi lyfta möjligheten att ”Boka en bibliotekarie”.

Om du tycker att det är besvärligt med de olika digitala tjänster som biblioteket erbjuder så kan du boka en bibliotekarie så att vi kan gå igenom detta tillsammans i lugn och ro. Exempelvis kan vi titta på hur du kan söka, reservera och låna om hemifrån. Lyssna på ljudböcker i din smartphone eller strömma film.

Du kan även få hjälp med att skaffa exempelvis Facebook, eller hur man går till väga för att skaffa bank-id och Swish till mobilen.

Kontakta Centralbiblioteket i Ånge för att få veta mer.

Mail: centralbiblioteket.ange.se

tel: 0690250302

 

Boktips från personalen

Boktips av bibliotekschefen Peter. Rötter av Alex Haley Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jag var någonstans runt 17-19 års ålder när jag läste den och tog verkligen tag i mig där den beskrev hur jävligt slaveriet var. Sedan var det berättelsen genom generationer där jag fick följa infångandet från slav i Afrika till nutid som samhällsmedborgare i USA.

Boken känns även idag aktuell med Black Lives Matter och den rasism som breder ut sig.

Maria tipsar om You av Caroline Kepnes Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en serie av 3 böcker, finns även som serie på Netflix. Läs om du vågar! En spänningsroman som ger dig gåshud och får dig att misstro dina grannar…

När hon kliver in i bokhandeln där han arbetar är han förlorad. Han måste få veta allt om henne. Måste få ha henne för sig själv. Så han börjar följa efter henne, spionera när hon träffar andra män, bryta sig in i hennes lägenhet, stjäla hennes telefon och hacka hennes e-post. Han kommer inte att låta något, eller någon, stå i vägen för deras kärlek. Den här briljanta, perverst romantiska relationsthrillern håller fast läsaren till sista meningen och lämnar oss med en känsla av att just ha blivit påkörda av ett tåg. Joe visar sig vara en allt annat än en svärmorsdröm!

Boktips från Anette Binas historia av Maja Lunde Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en bok som väcker läsaren till insikt. Trots en tillsynes deprimerande handlingen är det en underbar bok med magiska karaktärer och ett fantastiskt författarskap.

Pollinerare, inte bara bin, dör i vår värld. Förstörd av monokultur och miljöförstöring.

Men utan bin, ingen pollinering. Utan pollinering, inga växter. Och vad är förutsättningarna för liv utan växter?

Historien börjar i Kina 2098. Bidöden är total och barn lever i slaveri som handpollinerare. Från gryning till skymning klättrar barn långsamt och ytterst försiktigt i de gamla sköra fruktträden. Går en gren av blir de straffade. Mindre mat och löneavdrag på den redan usla lönen för familjen.

Sedan svänger berättelsen till USA 2007 där en mystisk bikollaps drabbar alla gårdar. Så kallad CCD, Colony Collapse Disorder. Drivna personer tjänar grova pengar på att skeppa överlevande bin runt landet i lastbilar för att pollinera så mycket grödor som det går.

Nästa resa tar oss till 1850-talets England och den deprimerade biologen William. Han kämpar för att bygga en ny sort bikupa men framförallt få sin son att visa intresse för gården vilket inte går så bra.

Boktips från Olle Det nionde sällskapet av Leigh Bardugo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dark Academia verkar vara stort på kultursidorna just nu så då passar det väl bra med ett boktips som utspelar sig på universitetet Yale. (Dark Academia är en subkultur inriktad på klassisk konst och litteratur och högre utbildning.)

Galaxy ”Alex” Stern är en tjugoårig tjej med en historia av droger, missbruk och avhoppad grundskola i bagaget. Hon får plötsligt chansen att börja studera på det anrika universitetet Yale med alla avgifter betalda. Vad är haken?

Alex har en ovanlig förmåga att kunna se övernaturliga väsen och hennes uppdrag på Yale blir att övervaka de nio hemliga sällskapens egendomliga ritualer.

Samma kväll som ritualerna genomförs sker ett mord på universitetsområdet. Alex är övertygad om att mordet har ett samband med de hemliga sällskapen. För hon vet nu att de ägnar sig åt saker långt märkligare och mer skrämmande än vad någon kunnat föreställa sig.

Boktips av Katarina Befrielsen av Imogen Kealey Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En verklighetsbaserad historia som du inte kommer kunna lägga ifrån dig!

För de allierade var hon en orädd frihetskämpe och en fantastisk spion. En kvinna som var före sin tid. För Gestapo var hon en gäckande skuggfigur och deras mest jagade person. Hon hette Nancy Wake och hade ett skyhögt pris på sitt huvud.

För första gången skildras hennes händelserika liv i romanform. Det handlar om en kvinnas ofattbart svåra uppdrag att vända kriget, rädda mannen hon älskar och med brutala medel hämnas dem som har velat skada henne.

Rättigheterna till Imogen Kealeys verklighetsbaserade roman Befrielsen har sålts till mer än 20 länder och ska bli storfilm i Hollywood. Det är en oavlåtligt spännande berättelse om en av de mest fascinerande och okända hjältarna under andra världskriget.

Boktips av Elisabeth Sarahs nyckel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. av Tatiana de Rosnay en spännande tänkvärd bok om judeförföljelsen som berör på djupet, riktigt bra skriven!

Sarah, en 10-årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer Vél'd'Hiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar.

  1. Aktuellt på biblioteket
    Information om tillkännagivandet