Världsboksdagen 23 April

Med anledning av Världsbokdagen 2021 vill vi på biblioteken i Ånge dela våra bästa boktips med dig! Böckerna kan reserveras på hemsidan. Många av dem finns också att läsa och lyssna på i appen Biblio eller i talbokstjänsten Legimus.

Boktips av bibliotekschefen Peter. Rötter av Alex Haleylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jag var någonstans runt 17-19 års ålder när jag läste den och tog verkligen tag i mig där den beskrev hur jävligt slaveriet var. Sedan var det berättelsen genom generationer där jag fick följa infångandet från slav i Afrika till nutid som samhällsmedborgare i USA.

Boken känns även idag aktuell med Black Lives Matter och den rasism som breder ut sig.

Maria tipsar om You av Caroline Kepneslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster en serie av 3 böcker, finns även som serie på Netflix. Läs om du vågar! En spänningsroman som ger dig gåshud och får dig att misstro dina grannar…

När hon kliver in i bokhandeln där han arbetar är han förlorad. Han måste få veta allt om henne. Måste få ha henne för sig själv. Så han börjar följa efter henne, spionera när hon träffar andra män, bryta sig in i hennes lägenhet, stjäla hennes telefon och hacka hennes e-post. Han kommer inte att låta något, eller någon, stå i vägen för deras kärlek. Den här briljanta, perverst romantiska relationsthrillern håller fast läsaren till sista meningen och lämnar oss med en känsla av att just ha blivit påkörda av ett tåg. Joe visar sig vara en allt annat än en svärmorsdröm!

Boktips från Anette

Binas historia av Maja Lundelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en bok som väcker läsaren till insikt. Trots en tillsynes deprimerande handlingen är det en underbar bok med magiska karaktärer och ett fantastiskt författarskap.

Pollinerare, inte bara bin, dör i vår värld. Förstörd av monokultur och miljöförstöring.

Men utan bin, ingen pollinering. Utan pollinering, inga växter. Och vad är förutsättningarna för liv utan växter?

Historien börjar i Kina 2098. Bidöden är total och barn lever i slaveri som handpollinerare. Från gryning till skymning klättrar barn långsamt och ytterst försiktigt i de gamla sköra fruktträden. Går en gren av blir de straffade. Mindre mat och löneavdrag på den redan usla lönen för familjen.

Sedan svänger berättelsen till USA 2007 där en mystisk bikollaps drabbar alla gårdar. Så kallad CCD, Colony Collapse Disorder. Drivna personer tjänar grova pengar på att skeppa överlevande bin runt landet i lastbilar för att pollinera så mycket grödor som det går.

Nästa resa tar oss till 1850-talets England och den deprimerade biologen William. Han kämpar för att bygga en ny sort bikupa men framförallt få sin son att visa intresse för gården vilket inte går så bra.

Boktips från Olle Det nionde sällskapet av Leigh Bardugolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dark Academia verkar vara stort på kultursidorna just nu så då passar det väl bra med ett boktips som utspelar sig på universitetet Yale. (Dark Academia är en subkultur inriktad på klassisk konst och litteratur och högre utbildning.)

Galaxy ”Alex” Stern är en tjugoårig tjej med en historia av droger, missbruk och avhoppad grundskola i bagaget. Hon får plötsligt chansen att börja studera på det anrika universitetet Yale med alla avgifter betalda. Vad är haken?

Alex har en ovanlig förmåga att kunna se övernaturliga väsen och hennes uppdrag på Yale blir att övervaka de nio hemliga sällskapens egendomliga ritualer.

Samma kväll som ritualerna genomförs sker ett mord på universitetsområdet. Alex är övertygad om att mordet har ett samband med de hemliga sällskapen. För hon vet nu att de ägnar sig åt saker långt märkligare och mer skrämmande än vad någon kunnat föreställa sig.

Boktips av Katarina Befrielsen av Imogen Kealeylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En verklighetsbaserad historia som du inte kommer kunna lägga ifrån dig!

För de allierade var hon en orädd frihetskämpe och en fantastisk spion. En kvinna som var före sin tid. För Gestapo var hon en gäckande skuggfigur och deras mest jagade person. Hon hette Nancy Wake och hade ett skyhögt pris på sitt huvud.

För första gången skildras hennes händelserika liv i romanform. Det handlar om en kvinnas ofattbart svåra uppdrag att vända kriget, rädda mannen hon älskar och med brutala medel hämnas dem som har velat skada henne.

Rättigheterna till Imogen Kealeys verklighetsbaserade roman Befrielsen har sålts till mer än 20 länder och ska bli storfilm i Hollywood. Det är en oavlåtligt spännande berättelse om en av de mest fascinerande och okända hjältarna under andra världskriget.

Boktips av Elisabeth Sarahs nyckellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster av Tatiana de Rosnay en spännande tänkvärd bok om judeförföljelsen som berör på djupet, riktigt bra skriven!

Sarah, en 10-årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer Vél'd'Hiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar.

1. Aktuellt på biblioteket
    Information om tillkännagivandet