Krisberedskapsveckan ska få fler Ångebor att reflektera över hur man kan lösa vardagen vid kris

Krisberedskapsveckan är en årlig nationell informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs sista veckan i september och har i år temat mat.

- Vi vill ha en ökad förmåga i samhället och alla individer kan vara en del av den ökade förmågan. Enkelt sagt behöver förmågan höjas genom att öka kunskap om säkerhetsrisker, ökad hemberedskap och uthållighet. Det är egentligen allt det som påverkar samhället i vardagen - det är det som vi behöver höja förmågan för, säger Krister Öst, enhetschef på Medelpads Räddningstjänstförbund.

Beredskap hemma för en tvåveckorsperiod

Tidigare har det pratats om att ha beredskap för en vecka men nu höjs nivån till att kunna klara sig upp till två veckor med förnödenheter som mat, värme och vatten.

- För att klara sig i två veckor med grundläggande basbehov behövs vatten, mat på konserver, alternativa värmekällor och varma kläder. Tänk dig att det kanske är 8 grader inomhus då behöver du kunna klä dig för det, men här uppe i norr brukar det inte vara några problem, menar

Till exempel medför ett längre elavbrott stora problem.

- När elen försvinner en längre tid slutar vattenpumparna att fungera. Då måste vi ha vatten i hinkar. Det blir svårt att använda bensinmackar som ju drivs av el och bränsle kan inte pumpas upp. Du behöver information om läget, någon form av medhörning på radio. Det kan vara bra att investera i en vevradio. Oftast har du en radio i bilen du kan lyssna på, fortsätter Krister.

Viktigt att hjälpas åt vid kriser

En annan aspekt av betydelse är att bygga nätverk bland grannar så att man kan hjälpas åt vid en kris. Då handlar det om att ge och ta.
För de som behöver medicin behöver den förmågan tittas över och se till att ha ett lager hemma om det skulle bli något produktionsbortfall eller handelshinder.

- Ett tips är att köpa lite mer varje gång du är och handlar. Lägg undan och börja bygga upp ett förråd. Det kan vara klokt att en gång i månaden titta över utgångsdatum och hålla uppdaterat. Kontanter i små valörer är också viktigt att ha, ifall du inte kan få växel tillbaks.

Lägg också på minnet telefonnumret 113 113, ett nationellt krisberedskapsnummer där olyckor tillkännages. Dit kan du ringa och få mer information vid allvarliga olyckor och kriser.

Vad händer i Ånge under Krisberedskapsveckan?

Vi frågade Jens Grelsson som arbetar som säkerhetschef på Ånge kommun om hur förberedelserna sett ut inför veckan.

- Planerna inför veckan har gjorts i samverkan med olika frivilligorganisationer och Näringsliv samt med Bräcke kommun, där det har diskuterats fram till olika aktiviteter i kommunen. Information i bibliotek, frågesport på kommunens Instagram med mera. Både Ånge kommun och delar ur näringslivet kommer att uppmärksamma Krisberedskapsveckan på olika sätt. Det kan handla om att man kan beställa en början på en egen krislåda eller köpa delar till den.


Förbered dig för kris (msb.se) Länk till annan webbplats.
Detta kan hända, så kan du förbereda dig (krisinformation.se) Länk till annan webbplats.
Krisberedskap Ånge kommun Länk till annan webbplats.

Nationellt krisberedskapsnummer:
113 13