Idag, 1 juni, påbörjas anpassningar av smittskyddsåtgärder

Från och med idag, 1 juni, är vi skyldiga att följa de Allmänna rekommendationer som Folkhälsomyndigheten fattat beslut om. De skärpta regionala rekommendationerna i Västernorrland har därmed dragits in.

Smittspridningen är fortsatt nationellt hög och rådet om att hålla avstånd och att begränsa sitt umgänge fortsätter att gälla. Utifrån de scenarier som Folkhälsomyndigheten tagit fram och regeringens planer kommer anpassningen av smittskyddsåtgärder att inledas stegvis.

Anpassningar av smittskyddsåtgärder som påbörjas 1 juni är följande:

  • Från och med i dag kan även barn och vuxna delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala. Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.
  • Det blir möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning. Kravet på smittskyddsåtgärder ligger dock kvar för verksamhetsutövaren.
  • Fler personer än tidigare kan delta i religiösa evenemang och i kultur- och idrottsevenemang. Det innebär att fler personer till exempel kan delta i gudstjänster, gå på teater och på fotbollsmatcher inom ramen för det som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställning.
  • Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas.
  • För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.
  • Det blir möjligt att gå på restaurang och andra serveringsställen fram till klockan 22.30. Fortsatt gäller gränsen på fyra personer i ett och samma sällskap.
  • När det gäller fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför ens mindre krets avråder Folkhälsomyndigheten fortfarande från det.
  • Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är även fortsättningsvis otillåtna.

Mer om den stegvisa anpassningen av smittskyddsåtgärden finns att läsa på Folkhälsomyndighetens sida Länk till annan webbplats..