Munskydd.

Munskydd i kollektivtrafiken från den 7 januari

Uppdaterad text 2021-01-05

Från och med den 7 januari 2021 rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet.

Rekommendationen gäller för personer födda 2004 eller tidigare.

Resenären är i första hand ansvarig för att ha med sig ett eget munskydd. Folkhälsomyndigheten rekommenderar även de företag som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte haft möjlighet att ta med sig ett eget.

Din Tur kommer från 7 januari ha ett utlämningsställe för munskydd i varje kommun. På utlämningsställena kommer vi tillhandahålla ett munskydd mot uppvisande av biljett till personer som är födda 2004 och tidigare. Tillgången på munskydd kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle.

Utlämningsställen

  • Sundsvall: Din Tur Stenstan
  • Timrå: Timrå kundtjänst i kommunhuset
  • Härnösand: Hellstrands kiosk
  • Kramfors: Järnvägskiosken
  • Sollefteå: Medborgarservice Sollefteå kommun
  • Örnsköldsvik: IVK kiosk och cafeteria
  • Ånge: Kontakta Din Turs Kundcenter på telefon 0690-764004 för tidsbokning av upphämtning.

Avfallshantering
Folkhälsomyndigheten skriver i sin rekommendation:
”Företagen har redan rutiner för renhållning i kollektivtrafikens vagnar och fordon, samt på och i övriga utrymmen där resenärer passerar, som perronger och hållplatser. Företagen rekommenderas nu att se över rutinerna så att resenärer kan slänga sina använda munskydd, och att inte använda munskydd ligger på marken eller i fordonen på golv och säten.”

Trafikföretagen kommer se över sina städrutiner ombord på bussarna och vi vill även uppmana er att se över renhållningen för hållplatser och resecentrum.

Läs mer på DinTurlänk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats kan du läsa mer om rekommendationen.