Uppmaning om sparsamhet med kommunalt vatten

Det varma och torra vädret orsakar problem med vattenförsörjningen. Vattentäkterna som används för att leverera vatten har visserligen fyllts på under vintern, men tillgången på vatten är ändå begränsad. Om mycket vatten tas ut för snabbt ur ledningsnätet när det är varmt kan detta leda till dåligt tryck både hos kunder och i ledningsnätet, vilket även kan skapa missfärgningar.

Dricksvatten är ett livsmedel och en av samhällets allra viktigaste resurser. Vi uppmanar därför alla att avstå från användning av kommunalt dricksvatten till sådant som inte är nödvändigt för mat, hälsa och hygien. För att undvika bevattningsförbud måste vi spara på vattnet så mycket som möjligt.

Detta gäller:

  • Vattna sparsamt med kanna, undvik vattenslang. Det är inte tillåtet att ha vattenspridare kopplade till det kommunala nätet utan särskilt tillstånd.
  • Vi måste hjälpas åt att spara! Annars kan vissa hushåll få dåligt tryck eller i värsta fall inget vatten alls. De som är mest utsatta är de som bor högt upp eller längst bort från vattenverket.

Här kommer några enkla tips på hur du kan minska ditt vattenanvändande:

  • Samla upp regnvatten i tunnor för bevattning.
  • Ta en kort dusch istället för att bada i badkar.
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig.
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan de körs.
  • Laga onödiga läckor, rinnande toaletter och droppande kranar. Över tid kan det bli många kubikmeter dricksvatten som går till spillo.
  • Ha en kanna med vatten i kylen istället för att spola i kranen tills vattnet blir kallt.

Vanliga frågor och svar om att spara på vattnet:

Kan jag vattna min trädgård?

Vi har inget bevattningsförbud. Vi uppmanar dock till sparsamhet med dricksvattnet och därför är det bra om vi bevattnar måttligt, gärna med kanna istället för vattenslang. Tänk också på att vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen och att försöka vattna så nära marken som möjligt, då gör vattnet mest nytta.

Kommer vi att få ett bevattningsförbud i Ånge kommun?

Vi följer nivåerna kontinuerligt. Om vi lyckas få ner förbrukningen tillräckligt kanske det räcker att fortsätta uppmana till sparsamhet.

Min granne vattnar med vattenslang, kan ni säga till honom?

Ännu har vi inga restriktioner utan vi uppmanar till sparsamhet och hoppas att vi genom detta kan minska förbrukningen. Vi har ingen möjlighet att påverka enskilda invånare. Däremot kan vi hjälpas åt genom att prata om vattenbristen med grannar och vänner för att sprida budskapet.

Kontakt kontorstid:
Reception/Växel/Felanmälan 0690-250 100