Mats Gustafsson, näringslivsutvecklare i Ånge kommun, Annelie Axelsson, näringslivsutvecklare i Timrå kommun och Mikael Näsström tillväxtchef i Sollefteå Kommun är några av medlemmarna i High Coast Invests styrgrupp.

Stärkt samarbete ska locka fler utländska företagsetableringar

Det regionala arbetet för att locka utländska företagsetableringar till Västernorrland har fått ny kraft. Flera nya aktörer har slutit sig till samarbetet kring investeringskontoret High Coast Invest som också har fått klart med ny finansiering fram till april 2022.

Business Swedens regionala partner, High Coast Invest som jobbar med att få utländska företagsetableringar till Västernorrland har fått klart med ny finansiering för de kommande tre åren som till största delen består av EU-medel.

Nu är också länets samtliga kommuner med i samarbetet sedan även Sundsvall och Ånge kommun klivit på. De sju kommunerna driver nu High Coast Invest tillsammans med Region Västernorrland, E.ON, Mittuniversitetet, RISE Processum och Handelskammaren Mittsverige. Bland dessa är även RISE Processum nya i samarbetet.

- Det känns jättekul att ha samtliga kommuner med i vårt arbete säger Mikael Aamisepp, projektledare för High Coast Invest. Vi jobbar för hela regionen och det finns attraktiva affärsmöjligheter i alla kommuner som kan locka utländska företag. En etablering i en kommun kan ge kringeffekter i hela regionen.

High Coast Invest arbetar främst med etableringar inom el-intensiv industri, bioekonomi, datacenter, besöksnäring, IT och foodtech. Hittills har man hjälpt till med fyra företagsetableringar i regionen.

Mats Gustafsson, Näringslivsutvecklare på Ånge kommun håller med Mikael Aamisepp om att samarbete kring investeringsfrämjandet är viktigt:

- Ånge är en liten kommun och har små möjligheter att bedriva ett arbete gentemot utländska investerare på egen hand. Genom att gå med i High Coast Invest kan vi lägga gemensamma resurser på att sälja och marknadsföra regionala och lokala affärsmöjligheter. Då får vi bättre kraft och större möjligheter att lyckas med etableringar även i små kommuner som Ånge.

Även Annelie Axelsson, Näringslivsutvecklare på Timrå Kommun är glad över att arbetet inom High Coast Invest fortsätter.

- Vi har varit med i samarbetet sedan 2016 och har planerat för områden där vi kan paketera olika affärslösningar, säger Annelie. Nu är vi redo att ta nästa steg – realisera våra planer och provtrycka våra erbjudanden för att så småningom också få till konkreta etableringar, precis som man redan lyckats med i några av de andra kommunerna.

 

Fakta om High Coast Invest

High Coast Invest är regional partner till Business Sweden och bildades 2016. Verksamhetens upprdag är att hitta utländska företag som vill etablera sig i Västernorrland. Fokusområden är El-intensiva industrier, Bioekonomi, Datacenter, Besöksnäring, IT och Foodtech.