Naturum Ånge

Naturskola vid Naturum Ånge

Naturum

Naturum är ett besökscentrum om natur och kulturhistoria i trakten som även ordnar guidade turer. Det finns 32 naturum i Sverige och i år firar naturum 50 år!

Naturum Ånge & Turistbyrå är en plats där du möter naturen inomhus. Vi har utställningar, en liten butik och här hittar du även Ånge kommuns turistinformation.
Turistbyrån förmedlar viktig information om evenemang, boende och aktiviteter i Ånge kommun.

Utställningar

I vår basutställning kan du bland annat lära dig om livet i Ljungans vatten, djuren i våra skogar, naturvårdsbränningar, fäbodlivet och få tips på våra finaste naturreservat.

I sommar har vi en tillfällig utställning från och med 18 juni - "Våra ovälkomna gäster" - den handlar om invasiva arter i Sverige.

Vi har också ett pilgrimscenter med information om den 58 mil långa S:t Olavsleden och historien kring helgonet S:t Olof.

Aktiviteter inomhus

  • Se vår utställning där du kan känna på de vilda djurens tänder, se in i en myrstack, se film om naturvårdsbränning och mycket mer!
  • Gå en guidad tur i utställning.
  • Pyssla, rita och spela spel i vårt pysselrum.

Aktiviteter utomhus

  • Under sommarhalvåret kan du svara på tipspromenadsfrågor längs vår naturstig
  • Vi erbjuder guidade exkursioner och barnaktiviteter. Se vad som är på gång här nedan.

Öppettider 2023

23/2 till 7/6: torsdag-söndag kl 12:00-16:00

8/6 till 3/9 : varje dag kl 10:00-17:00

4/9-31/12: torsdag-söndag kl 12:00-16:00

Öppet varje dag under höstlov vecka 44.

Guidade visningar

Vill du få en mini guidadtur i utställning, fråga personalen. Det går bra att boka guidningar i förväg.

1 oktober Höstvandring i Jämtgaveln

Tycker du om att vara ute och vandra men har aldrig besökt Jämtgavelns naturreservat? Ta chansen nu på söndag 1/10 och upplev Jämtgaveln med en naturvägledare!

Från parkeringen vandrar vi mot Nybbygesjön. Framme vid Nybbygestuga tar vi en längre rast vid en öppen eld för att sedan fortsätta stigen mot vägen och ta oss tillbaka till bilarna. Vi vandrar en ca 8 km runda. Du behöver inte vara en van vandrare men du bör orka gå en mil i varierande terräng.

Vi samlas utanför Naturum Ånge kl. 9.30 och samåker till Jämtgaveln. Vi siktar på att var tillbaka vid naturum senast kl. 16.30.
Ta med matsäck, en kåsa om du har, bra kängor (det kan vara blött på vissa ställen) och kläder efter väder.

Anmäl dig senast kl. 12 den 30/9 till naturum@ange.se eller 0690-25 04 50. Begränsat antal platser. Gratis att delta.

Varmt välkomna!

Gruppbokningar och skolor

Vi tar gärna emot och guidar grupper och skolklasser!  Ring oss på 0690-250 450 eller mejla naturum@ange.se så bokar vi en tid som passar er! Vi kan även boka en tid som ligger utanför våra ordinarie öppettider.

Vad finns i närområdet?

Precis utanför naturum finns en stor rastplats som flera gånger fått utmärkelsen Västernorrlands bästa rastplats. Här finns badplats, en liten lekplats, restaurang Borgsjö Strand. Drivmedelsstation med butik och destinationsladdare för elbil och snabbladdare för Tesla. Precis utanför går S:t Olavsleden Länk till annan webbplats. och det är nära till hembygdsgård, 1700-tals kyrka, naturreservat och mängder av sevärdheter.

Naturum i Sverige

I Sverige finns det 32 naturum. De är öppna för alla och är en möjlighet för alla åldrar att lära sig mer om natur och miljö. I ett naturum får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format det område du befinner dig.

Naturvårdsverket äger rätten till namnet naturum. Naturumen kan förvaltas av länsstyrelser, kommuner eller tillexempel av en stiftelse. Naturum Ånge drivs av Ånge kommun.

I Västernorrland finns det ytterliggare ett naturum i Världsarvet Höga Kusten Länk till annan webbplats.

Hitta fler naturum i Sverige Länk till annan webbplats.!