Juni 2019: Inspirationsresa till Edsele

I mitten av juni 2019 fyllde vi en buss och åkte till Edsele för att inspireras av deras drivkraft och engagemang för sin bygd. Busslasten motsvarade närmare 7 procent av Haverös befolkning.

En buss kom lastad från Haverö till Edsele, 16 juni 2019

En buss kom lastad från Haverö till Edsele, 16 juni 2019

En tidig söndagsmorgon i juni avgick en buss från Överturingen i Haverö mot resmålet Edselelänk till annan webbplats. Det var inte många platser lediga i bussen, och när vi räknar på det inser vi att närmare 7 procent av befolkningen följde med för att inspireras av Edseles oerhört imponerade ideella drivkraft och engagemang för att få sin bygd att leva vidare, vara attraktiv, och frodas.

Vi visste egentligen inte så mycket om Edsele innan resan avgick, utöver vad vi läst på deras hemsidalänk till annan webbplats, på Facebooklänk till annan webbplats, samt i en debattartikellänk till annan webbplats vi hittat någon månad tidigare. Syftet med resan var i alla fall att vi inom projektet identifierat att vi med egna ögon behöver se att "det går att göra", och att det inte är hopplöst att försöka utveckla landsbygden för den som vill göra det.

Edsele har gjort sig av med "nån-annan-ismen"

I Edseles fräscha bygdegård, välkomnade Edeseles föreningar oss öppenhjärtligt. Här presenterades det så kallade "Edselehjulet", som tydliggjorde hur alla delar (föreningar, privatpersoner, och företag) behövs för att samhället ska snurra - om någon del börjar halta, börjar hela hjulet att gå trögt. Det hela bygger på att man tillsammans kommit överens om att lägga "nån-annan-ismen", det vill säga tankesättet att någon annan ska fixa det, bakom sig. Och vår slutsats är att man verkligen lyckats leva upp till det. Du kan läsa dagens program här.PDF

Edsele visade oss ett driv utan dess like. Tillsammans har de cirka 450 invånarna i- och ikring Edsele insett att

  • De behöver en drivmedelsstation - så de fixade en sådan, Edselemackenlänk till annan webbplats
  • De behöver dagis, nattis och skola - så de startade det, Edsele Friskolalänk till annan webbplats
  • Barnen behöver skjuts till skola och dagis - så de leasar några bilar och ordnar med det
  • De behöver kunna erbjuda hyreslägenheter - så de startade ett bostadsbolag
  • De behöver en restaurang som fungerar som samlingslokal - så de ordnade med en som fungerar bra för så väl affärsmöten som skolbespisning, Restaurang Grytanlänk till annan webbplats
  • De behöver en idrottsförening - så de ser till att ha en levande idrottsförening, Edsele AIKlänk till annan webbplats
  • De behöver en kontorslokal, ett så kallat "co-working space" - så de renoverar just nu en sådan
  • De behöver ett äldreboende - så de ordnar med ett sådant

Det kan låta enkelt, men bakom varje initiativ berättar Edsele att det ligger mycket ideellt arbete och slit. Det är inte en ensam eldsjäl som ligger bakom Edseles framgångar, utan det är en enad bygd som strävar mot gemensamma mål. Att prata med varandra och inte om varandra var ledord som lyftes, liksom att alltid prata gott om varandra. Finansiering är alltid ett problem, och på den fronten har Edsele inte varit hjälpta av några bygdeutvecklingspengar från vindkraftsetableringar i närheten ännu. Edsele är tydliga med att skicka med oss att vi har ett guldläge för att utveckla vår bygd med de medel som kommer tillfalla närområdet kring parken på Länsterhöjden och Storflötten i Haverö, som är öronmärkta för just bygdeutveckling. Från år 2020 kommer 560 000 kronor per år att finnas tillgängliga för bygdeutveckling (som indexeras enligt KPI) under hela parkens livslängd. På 25 år blir det drygt 14 miljoner kronor.

Du kan se presentationen av HaveröPDF som användes i Edsele här.

Vi vill rikta ett stort tack till Felicia Edholm med vänner i Edsele för ett mycket professionellt (fast ideellt) bemötande! En välplanerad dag som vi kommer att ta med oss mycket ifrån till vår utvecklingsplan som kommer att sammanställas och tryckas under hösten 2019. Under bussresan fyllde alla deltagare i enkäten (läs mer om enkäten under Delta i projektet i menyn).

Presentation av Edselemacken, Edsele bygdegård 16 juni 2019

Presentation av Edselemacken, Edsele bygdegård 16 juni 2019

Halva gruppen utanför Edsele friskola, med dagis och nattis, 16 juni 2019

Halva gruppen utanför Edsele friskola, med dagis och nattis, 16 juni 2019