Försäljning och servering av folköl

Anmälan till kommunen om försäljning och servering av folköl (klass 2).

OBS!
Förordningen (2020:956) om tillfälligt förbud mot servering av alkohol trädde i kraft den 20 november 2020. Läs mer om förordningen på riksdagens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Noteras att ytterligare nya bestämmelser gäller från och med den 24 december 2020, men som inte är publicerade när denna text skrivs.

Information om anmälan

Om du ska sälja folköl (alkoholhalt 2,25-3,5 volymprocent), antingen i detaljhandel eller via servering, måste du anmäla det till kommunen där verksamheten kommer äga rum. Verksamheten får inte påbörjas förrän anmälan har gjorts. Om anmälan ej görs är det ett brott mot lagen och näringsidkaren kan bli dömd för olovlig försäljning.

Om du redan har ett serveringstillstånd behöver du inte göra en anmälan om servering av folköl. Anmälan till kommunen kan göras via e-tjänst eller blankett, se nedan under Självservice.

Krav

Följande krav gäller för detaljhandel med och servering av folköl:

  • Verksamheten måste bedrivas i en lokal som är registrerad eller godkänd som livsmedelsanläggning.
  • Den som säljer öl måste förvissa sig om att mottagaren är minst 18 år samt att ölen inte är avsedd att lämnas över till någon som inte har fyllt 18.
  • Försäljning av mat ska finnas i samband med ölförsäljning.
  • Det ska finnas ett egenkontrollprogram för verksamheten som används och fungerar.

Tillsyn och avgifter

Kommunen utövar tillsyn och tar ut en årlig tillsynsavgift för den som bedriver försäljning av folköl.
Se vidare i Ånge kommuns Riktlinjer och avgifter för alkoholservering, detaljhandel öl klass II, tobak och nikotinläkemedel Pdf, 257.9 kB, öppnas i nytt fönster..