Drönarbild som visar befintlig fabrik i Alby och en bit av markområdet som bedöms vara lämpligt att bygga elintensiv industri på.

 

Ingen etablering av Northvolt och Volvo Cars - men vi har framtidstro och jobbar vidare!

Timrå hoppades få klartecken för etablering av Northvolt och Volvo Cars nya batterifabrik, och cirka 2500 jobb, men så blev det inte - i alla fall inte just nu. Region Västernorrland och kommunerna jobbar vidare!

"När Northvolt och Volvo Cars gick ut med att de ska bygga en batterifabrik sattes ett gediget etableringsarbete igång. Det negativa beskedet idag gör dock inte att vi i Västernorrland ger upp inför framtida etableringar, tvärtom. Vi är en konkurrenskraftig region som kan ställ om snabbt utifrån marknadesn behov. Timrå och många fler platser i länet har fortsatt goda förutsättningar att locka stora företag och jobbmöjligheter till regionen" - säger Glenn Nordlung, regionråd, Region Västernorrland.

Northvolt planerar att placera ytterligare en av Europas största fabriker för batteriproduktion i Sverige. Sen tidigare har man etablerat tillverkning av lithium-ionbatterier i Skellefteå.

"Många aktörer i länet har jobbat målmedvetet med det här och visat att Västernorrland har ett starkt erbjudande för elintensiv industri med krav på förnybar energi. Vi är fortsatt ett starkt alternativ för andra framtida etableringar" - säger Åsa Bellander, regiondirektör, Region Västernorrland.

För Ånge kommuns del fortsätter arbetet med att skapa förutsättningar för etablering av elintensiv verksamhet. Först ut och prioriterat är utvecklingen av Site Alby och den nya detaljplanen som behöver komma på plats. Näringslivschef Mats Gustafsson ger svar på några frågor om arbetet.

Vilken potential ser du i Site Alby?

"Site Alby är stor och välplacerad och ligger så till att etableringar inte riskerar att störa och påverka annan verksamhet. Vi äger marken och har rådighet över det som sker där. Ånge ligger mitt i Sverige med järnvägs- och väganslutning i alla väderstreck. Med hamn i Sundsvall och isfri Atlanthamn Trondheim på rimligt avstånd. Tillgången på elenergi är betydande.

Sammantaget är potentialen stor, större än vi själva förstår förmodligen."

Vilka är utmaningarna och möjligheterna?

"Utmaningen är förstås att vi behöver få på plats detaljplan för området, vi behöver förstärka elnätet för att öka möjligheterna till uttag av stora effekter. Ovanpå det så är det förstås både en möjlighet och en utmaning att hitta lämpliga verksamheter som vill/kan/bör etablera sig just här."

Hur började det hela, och vad gör egentligen kommunen för att locka den här typen av etableringar?

"Det började med att vi idientifierade behovet av etableringsklar industrimark. Vi såg att vi i stort sett inte hade någon mark att erbjuda evetuella intressenter. Vi kartlade vilka områden som kunde vara intressanta och hittade bland annat Site Alby.

Jämsides med den processen har vi fört dialog med olika intressenter som varit intresserade av att etablera sig i Ånge, främst utifrån perspektivet tillgång till grön el. I en av dialogerna samlades ett antal företag omkring tanken på att tillverka vätgas och dra nytta av den kompetens som redan finns i Ånge.

För att göra oss attraktiva för fler etableringar så gäller egentligen samma sak som förut, vi ska tala om vilka vi är, var vi finns och vilka möjligheter vi erbjuder. Lyckligtvis gör en första etablering det lättare att höras, nu alla mångas blickar redan riktade mot Ånge och följer vår resa."

Vad händer om kommunen satsar pengar på detta, också blir det inget?

"Det finns egentligen inget som talar för att det inte skulle bli något. Samma farhåga dras väl alltid fram, ska vi satsa utan att veta vad vi får?

Det kommer att etableras verksamhet på Site Alby, över tid kommer området att bli fullt och vi kommer att behöva söka ytterligare områden att erbjuda till etableringar.

Tålamod är fiskarens bästa vän :-)"

När får vi veta mer om det som händer kring Site Alby?

"Vi fortsätter att informera i den takt Site Alby utvecklas och mycket av det som ska berättas kommer att sägas av de företag som etablerar sig där.

Min förhoppning är att vi redan under våren får berätta om ytterligare etableringar på Site Alby, stay tuned."