Skulle elbil kunna vara ett alternativ för ditt företag? Vår energi- och klimatrådgivare Malin förklarar hur det funkar

I Västernorrland kommer ca en tredjedel av växthusgasutsläppen från transporter, och av de utsläppen kommer drygt hälften från personbilstrafiken. "Att minska antalet bilar och bilresor genom att ersätta med distansmöten, cykling och kollektivtrafik är förstås det bästa, men de bilar som blir kvar kan köras på alternativa drivmedel som biobränslen eller el." - berättar Malin.

I de flesta fall är totalkostnaden lägre för en elbil om man räknar på några års körning, trots att inköpspriset för elbilar än så länge är högre än för motsvarande bilar med förbränningsmotor. Det finns olika "räknesnurror" för att räkna ut och jämföra totalkostnaden för olika bilmodeller. Det kommer hela tiden nya modeller av elbilar och allt fler modeller går att få med fyrhjulsdrift och dragkrok och långa räckvidder. En annan trend är att det billigaste segmentet med lite enklare modeller med en räckvidd runt 20-25 mil blir allt billigare i inköpspris. Elbilar förutspås att ha samma inköpspris som bilar med förbränningsmotor år 2025. Det beror dels på att batterierna blir billigare att tillverka och dels på konkurrens mellan olika bilmärken.

För de flesta elbilar sker den största delen av laddningen (80- 90%) där bilen har sin parkeringsplats. Den laddningen sker oftast på natten med ganska låga effekter. På morgonen är bilen fulladdad. När du laddar längs vägen finns det publika laddplatser. Det bästa är om du kan ladda när du ändå ska stanna, kanske för att äta lunch eller göra ett ärende. Publika laddplatser är oftast antingen semisnabbladdare eller snabbladdare. Semisnabbladdare har ofta en laddeffekt mellan 7-22 kW AC, och snabbladdning sker med effekter från 50 kW DC och uppåt. Hur fort det går att ladda beror både på vilken effekt som finns tillgänglig och hur hög effekt bilen kan ta emot.

I Ånge kommun finns två snabbladdare för elbilar. ICA Ånge har nyligen installerat en snabbladdare och i Överturingen har det funnits en (BTEA) i några år. En Tesla Supercharger är planerad hos Frendo i Borgsjö under tredje kvartalet 2021. Allt fler snabbladdare kommer även på plats i grannkommunerna, och inom de kommande två åren ska projektet Ladda Mittstråket sätta upp 85 laddplatser med semisnabbladdare fördelade på alla tågstationer mellan Sundsvall och Storlien. Det innebär laddplatser på fem platser i Ånge kommun.

Om du vill diskutera tekniska förutsättningar för att installera laddplatser, få hjälp att söka bidrag eller önskar någon annan hjälp är du välkommen att kontakta energi- och klimatrådgivare Malin Leifsson på telefon 0693 – 16245 eller via e-post >>

Läs mer och räkna på en elbil:
Elbilsläget 2018 (Infogram) >> Länk till annan webbplats.
El, diesel eller hybrid? Ny räknemodell förenklar bilköpet (Högskolan i Gävle) >> Länk till annan webbplats.
Teslakalkylen >> Länk till annan webbplats.