Ånge kommun får utmärkelsen bästa tillväxt i Västernorrlands län 2020!

Det sjuder av aktivitet inom näringslivet i Ånge kommun – till och med så mycket att kommunen utmärker sig för att ha den bästa tillväxten i hela Västernorrlands län. Priset Bästa Tillväxt, som delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007, premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. På andra respektive tredje plats kommer Timrå och Sundsvalls kommuner.

Bästa Tillväxt utser en vinnare i varje län och utgår helt och hållet från företagens bokslut. Syna mäter tre olika kriterier i alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra.

– Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Ånge toppar i Västernorrlands län är extra roligt eftersom kommunen vänt kris till framgång och att det privata näringslivet nu mår bättre än någonsin, säger Harald Stjerna, partner på Syna.
– Det visar att man med idogt arbete och målmedvetenhet kan skapa förändring. Vi menar också att en kommun blir stabilare om det finns en bred tillväxt snarare än om enstaka företag växer mycket. Bästa Tillväxt är en viktig mätning eftersom den visar just detta.
– Kampen om förstaplatsen var i år, precis som tidigare år, knivskarp. Det visar att näringslivet i många kommuner utvecklas väl och att det finns många välskötta företag och en stark entreprenörsanda i Sverige. Det bådar gott för framtiden. Därför är det också på sin plats att gratulera både Timrå och Sundsvall till de fina andra respektive tredjeplatserna, understryker Harald Stjerna.

 

 

Mats Gustafsson, näringslivschef i Ånge, blir glatt överraskad när han nås av beskedet att Ånge tagit hem första platsen i Bästa Tillväxt.
– Det här bevisar att vi har ett starkt näringsliv med många duktiga företagare. Det är också företagen och deras medarbetare som framför allt ska ha äran för att vi toppar listan i Västernorrland. Det är också ett bevis på att man även i en liten norrländsk inlandskommun kan nå framgångar och att det finns goda förutsättningar för företagande som kan konkurrera på en internationell marknad.
Mats Gustafsson är också glad över att det varje år tillkommer nya företag i kommunen.
– Nyföretagandet är högre i Ånge än på många andra ställen i landet. Vi brukar ofta placera oss högt på den listan, så även i år. Det är extra roligt att nyföretagandet bland kvinnor också är högre i Ånge än på många andra ställen.

Inför framtiden är Mats Gustafsson optimistisk. Han är övertygad om att de små kommunerna, även de som ligger i Norrlands inland, har framtiden för sig.
– I takt med att digitaliseringen tar full fart kommer man att kunna arbeta varsomhelst i Sverige. Då behöver man inte sitta på ett stort kontor i Stockholm eller Göteborg. Man kan lika gärna göra jobbet hemifrån köksbordet.
– I stället kommer det att vara andra saker som blir avgörande för var man bosätter sig. Trygghet kommer att bli allt viktigare liksom boendekostnaderna och närheten till orörd natur.