Efterlängtat omsättningsbaserat stöd till enskilda firmor på gång

Många enskilda firmor har drabbats hårt av corona-krisen och har haft mycket begränsade möjligheter att ta del av de omfattande stöd som satts in för att minska de ekonomiska effekterna av pandemin. Den 9 september 2020 meddelade Regeringen ett förslag som syftar till att komma till rätta med just det.

Ånge kommun har många enskilda firmor, närmare bestämt 1 001 stycken av kommunens totalt 2 046 aktiva företag. Inga offentliga uppgifter finns om hur mycket de tillsammans omsätter, men uppenbart är att en väsentlig andel av våra medborgare skapat sitt eget levebröd under företagsformen enskild firma. Därför välkomnar vi varmt den nya satsningen och uppmanar dig som bedriver enskilda firma oavsett bransch, som haft en omsättning på minst 200 000 kronor under föregående år, och som tappat mycket omsättning på grund av corona att följa utvecklingen och söka stödet när det blir dags.

Stödet riktar sig specifikt till enskilda näringsidkare som tappat mycket omsättning under mars-juli 2020 jämfört med samma period föregående år. De föreslås nu kunna få ersättning med 75% av omsättningstappet. För att stöd ska beviljas krävs att nettoomsättningen för

  • mars-april 2020 understeg 70 procent av nettoomsättningen för samma period 2019
  • maj 2020 understeg 60 procent av nettoomsättningen för samma period 2019
  • juni-juli 2020 understeg 50 procent av nettoomsättningen för samma period 2019

Den enskilda näringsidkaren kan få stöd på totalt 120 000 kronor fördelat på de tre perioderna.

Till pressmeddelandet >> Länk till annan webbplats.
Läs mer om stöd för företagare under corona-krisen >> Länk till annan webbplats.
Till Skatteverkets sida för stöd till företagare >> Länk till annan webbplats.