Kostenheten

Kostenhet har ca 30 medarbetare som lagar mat till kommunens förskolor, skolor, till särskilda boenden och till hemmaboende. Maten lagas i fem produktionskök, Bobergskök, Fränsta kök, Ljungaverks kök, Skogsbackens kök och Torpshammars kök. I köket på Torpsro bereder vi frukost, mellanmål och efterrätter till kommunens särskilda boenden. Samhall är vår mattransportör. Martin & Servera är vår grossist.

Matsedlar för skolor och förskolor

  1. Menyn i Mobilen!
  2. Sök "Mashie Meny" Länk till annan webbplats. i mobilens webbläsare
  3. Lägg till sidan på hemskärmen
  4. Sök fram din skola och spara den som favorit

Våra kök

I Bobergs kök lagas ca 1000 portioner varje vardag. Elever från Ånge grundskola och Bobergs gymnasium äter i skolrestaurangen "BMB" på Bobergsskolan. Från köket skickas varma lunchmåltider till resursskolan Bikupan. Lunch- och middagmåltider tillagas och levereras till Hallstaborgs och Parkbackens särskilda boenden. Köket tillagar, packar och levererar kyld portionsmat till hemmaboende. Maten distribueras av Hemtjänsten.

I Fränsta kök lagas ca 550 portioner varje vardag. Elever från Fränsta skola äter i skolrestaurangen "Höjdpunkten". Från köket skickas varma lunchmåltider till förskolorna Skattkistan, Sörgården och Solbacken. Lunch- och middagmåltider levereras till Furubackens, Gläntans och Torpsros särskilda boenden.

I Ljungskolans kök lagas ca 150 portioner varje vardag. Elever från Ljungskolan och barnen på Knattebos förskola äter i skolrestaurangen.

I Skogsbackens kök lagas ca 250 portioner varje vardag. Förskolebarnen tar mat från buffé och äter i restaurangen. Från köket skickas varma lunchmåltider till förskolorna Alby och Äventyrarna.

I Torpshammars kök lagas ca 100 portioner varje vardag. Elever från Torpshammars skolan och barn på Hammarens förskola i skolrestaurangen.

Torpsro kök är vårt "guldkantskök" där vi tillagar frukost, mellanmål, kvällsmål och efterrätter till kommunens alla särskilda boenden. Frukostmeny och mellanmåls meny är gemensam för alla boenden och på så vis säkerställs jämlika småmåltider med hög energi- och näringskvalité helt enligt livsmedelsverkets rekommendationer.

 

Mat och måltider

I kommuen finns en Kostpolicy som ligger till grund för vårt uppdrag. Vi ska i största möjliga mån laga mat från grunden, maten ska vara god, vällagad, näringsriktig och säker och serveras vid rekommenderade tidpunkter. Matsedeln ska erbjuda ett varierat utbud av kända, omtyckta och nya maträtter. Vår ambition är att matgäster i skolan och på boenden varje dag ska kunna välja ett klimatsmart vegetariskt alternativ. Hemmaboende kan välja mellan 16 till 18 olika maträtter varje vecka.

Vi ska servera mer säsongsanpassade klimatsmarta råvaror som bidrar till minskade koldioxidutsläpp och hållbar utveckling. Regeringens mål är att kommunernas inköp av ekologiska livsmedel skall öka till 60 % fram till 2030, det är också vårt riktmärke. 2024 är vårt mål att öka andelen ekologiska och/eller närproducerade livsmedel till 30%. Vi köper kyckling från Norrlandsfågel i Edsele och när vi har möjlighet närproducerad nötfärs från Bue Gård i Stöde. Vi väljer övrigt kött och charkprodukter från Sverige. Ägg och mejeriprodukter där djurens hälsoläge och levnadsvillkor är goda och MSC-märkt fisk. Matsvinnet ska minska i köken och i restaurangerna, både av miljö- och kostnadsskäl. Därför mäter vi matsvinnet kontinuerligt och följer upp resultaten med olika aktiviteter.

Skolmjölksstöd

Mjölken som serveras på kommunens grundskolor och förskolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Läs mer omskolmjölksstödet på Jordbruksverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Matsedel för Särskilda boenden

Menyn i Mobilen!

  1. Sök "Mashie Meny" Länk till annan webbplats. i mobilens webbläsare
  2. Lägg till sidan på hemskärmen
  3. Sök fram ditt boende och spara den som favorit