Kostenheten

Kostenhet har ca 30 medarbetare som lagar mat till kommunens förskolor, skolor, till särskilda boenden och till hemmaboende. Maten lagas i fyra produktionskök, Bobergskök, Fränsta kök, Ljungaverks kök och Torpshammars kök. Samhall är vår mattransportör. Martin & Servera och Svensk Cater är våra grossister. 

Matsedlar för skolor och förskolor

Menyn i Mobilen!

  1. Sök "Mashie Meny" i mobilens webbläsare
  2. Lägg till sidan på hemskärmen
  3. Sök fram din skola och spara den som favorit

Våra kök

I Bobergs kök lagas ca 1100 portioner varje vardag. Elever från Björkbackaskolan, Minervaskolan och Bobergs gymnasium äter i skolrestaurangen "BMB" på Bobergsskolan. Från köket skickas varma lunchmåltider till förskolorna Alby, Gulsippan, Knyttet, Labyrinten, Parkbacken och Solgården. Lunch- och middagmåltider skickas till Hallstaborgs och Parkbackens särskilda boenden.

I Fränsta kök lagas ca 550 portioner varje vardag. Elever från Fränsta skola äter i skolrestaurangen "Höjdpunkten". Från köket skickas varma lunchmåltider till förskolorna Skattkistan och Sörgården. Lunch- och middagmåltider skickas till Furubackens, Gläntans, Torpsros och Utsiktens särskilda boenden.

I Ljungskolans kök lagas ca 150 portioner varje vardag. Elever från Ljungskolan och de äldsta barnen på Knattebos förskola äter i skolrestaurangen. Varma lunchmåltider skickas upp till två avdelningar på Knattebos förskola.

I Torpshammars kök lagas ca 100 portioner varje vardag. Elever från Torpshammars skolan och barn på Hammarens förskola i skolrestaurangen.

Mat och måltider

I kommuen finns en Kostpolicy som ligger till grund för vårt uppdrag. Vi ska i största möjliga mån laga mat från grunden, maten ska vara god, vällagad, näringsriktig och säker och serveras vid rekommenderade tidpunkter. Matsedeln ska erbjuda ett varierat utbud av kända, omtyckta och nya maträtter. Vår ambition är att matgäster i skolan och på boenden varje dag ska kunna välja ett klimatsmart vegetariskt alternativ. Hemmaboende kan varje dag välja mellan tre alternativa maträtter från veckans matsedel.

Vi ska servera mer säsongsanpassade klimatsmarta råvaror som bidrar till minskade koldioxidutsläpp och hållbar utveckling. Regeringens mål är att kommunernas inköp av ekologiska livsmedel skall öka till 60 % fram till 2030, det är också vårt riktmärke. 2021 är vårt mål att öka andelen ekologiska och/eller närproducerade livsmedel till 40%. Vi ska väljer kött och charkprodukter från Sverige. Ägg och mejeriprodukter där djurens hälsoläge och levnadsvillkor är goda och MSC-märkt fisk. Matsvinnet ska minskas, både av miljö- och kostnadsskäl. Matsvinns ska mätas och följas upp kontinuerligt.

Matsedel för Särskildaboenden

Menyn i Mobilen!

  1. Sök "Mashie Meny" i mobilens webbläsare
  2. Lägg till sidan på hemskärmen
  3. Sök fram ditt boende och spara den som favorit