Sopsorteringsguide

Dina sopor är inte skräp. När de är sorterade då blir det råmaterial till nya produkter! Tack vare att många sorterar sitt avfall kan material tas till vara och energi sparas.

En konservburk som återvinns spar energi som räcker till 7 timmars tv-tittande och du kan koka 38 koppar kaffe på din dagstidning!

Använd gärna vår sorteringsguide Öppnas i nytt fönster.

En allmän sorteringsguide finns på sopor.nu Länk till annan webbplats. och sorteringsguide för förpackningar finns på förpacknings och tidningsinsamlingens Länk till annan webbplats. hemsida.

Vad är en förpackning?

Förpackningarna ska till återvinningsstationerna. Men vad är en förpackning? Grundregeln är att om du köpte det du ska sortera för det som fanns i den, då är det en förpackning. Till exempel - ketchupflaskan är en förpackning, men inte flaskan för sportdryck.

Vad är det för material?

Metall eller plast:
Chipspåsen, är den av metall eller plast? Knöla ihop påsen i handen. Om påsen vecklar upp sig igen, då är den av plast, men om den behåller formen, då är det en metallförpackning.

Plast eller papp?
Riv i förpackningen. Om det blir en fransig kant, då är det papper/papp, men om det inte syns några fibrer, då är det plast.

Fettet, medicinerna och avloppet

Fett som blir över ska hällas i en flaska och stoppas i hushållssoporna. Se mera om vad du får hälla i avloppet.

Apoteket tar emot överblivna mediciner. Låt inte medicinerna försvinna i avloppet eller eldas upp med soporna.